Trwa ładowanie...

Jak przechowywać warzywa, żeby były dłużej świeże? Niektóre sposoby są nietypowe

Unikamy tłumów, kupujemy jedzenie hurtowo i staramy się jak najrzadziej chodzić do sklepów. W rezultacie produkty spożywcze, takie jak warzywa mogą szybciej się psuć. Dowiedz się, jak prawidłowo je przechowywać, by dłużej zachowały świeżość, smak i wartości odżywcze.

Jak przechowywać warzywa, żeby były dłużej świeże? Niektóre sposoby są nietypoweŹródło: Unsplash
d45ibbk
d45ibbk

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

Obecny stan epidemii sprawił, że zaczęliśmy robić większe niż zwykle zapasy żywności. Zależy nam przede wszystkim na tym, by jak najrzadziej wychodzić z domu, bo tylko tak możemy powstrzymać rozprzestrzenianie się koronawirusa. Kupowanie jedzenia w większych ilościach wiąże się jednak z tym, że trzeba skrupulatnie dbać o właściwe przechowywanie produktów – zwłaszcza takich, które szybko się psują. Podpowiadamy, w jaki sposób należy przechowywać warzywa, by dłużej były zdatne do spożycia.

Warzywa nie lubią leżeć z owocami

Kluczowa zasada jest taka: nie przechowujmy warzyw w tym samym pojemniku, w którym trzymamy owoce. Wydzielają one etylen – roślinny hormon przyspieszający dojrzewanie i gnicie. Przykładowo, jedno jabłko potrafi przyspieszyć proces dojrzewania niesąsiadujących z nim pomidorów. Tak samo marchew nie lubi jabłek i gruszek, gdyż w ich towarzystwie przechodzi goryczką. Ale jak się okazuje, nie tylko niektóre owoce źle wpływają na warzywa! Nie powinno się np. trzymać cebuli z ziemniakami, gdyż wydziela ona gaz, który przyspiesza ich gnicie.

pexels
Źródło: pexels

Lodówka – idealne miejsca dla…

Warto pamiętać o tym, że warzywa przechowywane w lodówce potrzebują odpowiedniego poziomu wilgotności, aby zachować maksymalną świeżość. Dlatego, jeżeli chcemy zapewnić tym konkretnym produktom właściwe chłodzenie i świeżość, umieśćmy je na dolnej półce. W lodówce możemy przechowywać:

d45ibbk

paprykę – będzie jędrna i smaczna nawet przez 5 dni;

białe szparagi – gdy zawiniemy je w wilgotną ściereczkę, wtedy nie stracą swej jędrności;

natkę pietruszki – najlepiej trzymać ją w naczyniu wypełnionym wodą;

sałatę i szpinak – trzeba opłukać liście, osuszyć z nadmiaru wody i zawinąć w foliową torebkę;

brokuły – warto owinąć je papierowym ręcznikiem. Dzięki temu wilgoć z warzyw przejdzie do papieru i nie spowoduje powstawania pleśni;

d45ibbk

seler – możemy podlać go niewielką ilością wody, a wtedy będzie świeży, jak zaraz po zakupie.

pexels
Źródło: pexels

Warzywa, które nie lubią zimna

W przypadku marchewki, pietruszki czy selera, trzeba oddzielić od nich natkę – w ten sposób dłużej zachowają świeżość. A jakie warzywa powinno się przechowywać w spiżarni lub tzw. suchym i zaciemnionym miejscu? Przede wszystkim:

cebulę – w lodówce stanie się gąbczasta, dlatego najlepiej trzymać ją w temperaturze pokojowej. Dobrym sposobem jest umieszczenie jej w rajstopach. Dzięki temu będzie miała ciągły dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie uniknie nadmiaru wilgoci;

d45ibbk

czosnek – może leżeć razem z cebulą. Do lodówki wkładamy jedynie obrany i posiekany, ale wtedy trzymamy go w hermetycznym pojemniku;

ogórki – nie lubią zimna, dlatego nie należy trzymać ich w lodówce. Jeśli jest to konieczne, niech to będą maksymalnie 3 dni. Warzywo jest też wrażliwe na etylen, dlatego nie może leżeć obok bananów, pomidorów i melonów;

ziemniaki – po włożeniu do lodówki, skrobia zamienia się w cukry, co wpływa na smak i teksturę tego warzywa. Dlatego powinny leżeć w suchym, chłodnym i ciemnym miejscy z dala od cebuli i jabłek.

d45ibbk

Co jeszcze warto mieć na uwadze? Umyte warzywa szybciej się psują i gniją, ponieważ wilgoć ułatwia rozwój bakteriom. Dlatego nie płuczmy ich pod wodą, dopóki nie będziemy wiedzieć, że na pewno je wykorzystamy.

pexels
Źródło: pexels

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów

d45ibbk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ibbk