Trwa ładowanie...

Banalny sposób na dania z grilla. Nie musisz męczyć się z rozpalaniem

Dania z grilla błyskawicznie znikają z talerzy. Nic dziwnego - ich smak jest nie do pobicia. Samo grillowanie to jednak już inna bajka i potrafi przysporzyć wiele niepotrzebnego stresu. Wypróbuj sposób, który zaoszczędzi czas, przyśpieszy gotowanie i zadba o twoje zdrowie.

Banalny sposób na dania z grilla. Nie musisz męczyć się z rozpalaniemŹródło: Shutterstock.com, fot: shutterstock.com
d1l6zty
d1l6zty

Gill elektryczny. Dlaczego warto?

Przygotowywanie produktów na grillu to sezonowa przyjemność i możliwa jest tylko w odpowiednich warunkach. Niektórzy pozwalają sobie na rozpalanie grilla na balkonie lub przy oknach sąsiadów, jednak nie jest to zgodne z prawem, a dodatkowo nie świadczy o nas zbyt dobrze. Szczęśliwi posiadacze działek rekreacyjnych mogą korzystać z grilla, jednak jeśli nie posiadasz własnego terenu, jedynym wyjściem jest wyjazd za miasto. Rozpalanie grilla, podtrzymywanie ognia i gaszenie płomieni spowodowanych kapiącym tłuszczem może być uciążliwe.

Sprzętem, który jest dużo wygodniejszy i nie wymaga tak wiele cierpliwości, jest grill elektryczny. Niewielki, poręczny, a jego największym plusem jest fakt, że możesz używać go tam, gdzie masz gniazdko elektryczne. Nie jest również zależny od pogody - kiedy za oknem pada śnieg czy deszcz, nadal możesz przygotować ulubione dania pachnące latem i słońcem.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Kwestie zdrowotne i komfort gotowania

Używając tradycyjnego grilla, ciężko jest wyczuć moment, w którym należy zdjąć produkty z rusztu. Przez ciągłe zmiany temperatury mięso może być na przykład niedopieczone lub - wręcz przeciwnie - przesuszone. Grill elektryczny ma stałą temperaturę, więc po położeniu na ruszcie składników możesz zająć się dodatkami i bez obaw czekać, aż się upieką. Przy używaniu grilla równie ważne są kwestie zdrowotne - potrawy przygotowane na tradycyjnym grillu zawierają dużo więcej związków rakotwórczych, które znajdują się w dymie. Grill elektryczny to więc większa gwarancja idealnego dania oraz mniejsza szkodliwość dla naszego organizmu.

Jaki grill elektryczny wybrać?

Marki oferują wiele rodzajów grilla elektrycznego. W ofercie znajdziesz niewielkie płyty grzewcze, które zajmują bardzo mało miejsca, oraz większe modele, które świetnie sprawdzą się przy dużej ilości pieczonych produktów. Niektóre z modeli posiadają wyjmowane płyty, co ułatwia ich czyszczenie oraz serwowanie. Grille elektryczne z rusztem przypominają wyglądem te tradycyjne, jednak zasilane są elektrycznie. Ich zaletą jest fakt, że na raz przygotujesz więcej składników, co może być przydatne podczas większych imprez. Wygłodniali goście nie będą musieli czekać na swoją kolej.

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Ciekawą propozycją są też grille zamykane, które ściskają składniki pomiędzy dwoma grillowymi płytami. Taki rodzaj grilla świetnie sprawdzi się także przy grillowaniu kanapek i tostów, co może urozmaicić twoje śniadania i kolacje. Jeśli cenisz tradycję, możesz wybrać stojący grill elektryczny. Posiada on nóżki, dzięki którym stabilnie możesz postawić go nawet na trawie czy tarasie. Gwarantujemy, że będzie główną gwiazdą letnich przyjęć.

Zakup grilla elektrycznego to zupełnie nowe możliwości kulinarne, z których będziesz mógł korzystać bez względu na to, co dzieje się za oknem. Im częściej będziesz go używać, tym większa będzie twoja wprawa i odwaga w próbowaniu nowych, mniej znanych przepisów. Domownicy i goście będą zachwyceni, kiedy podasz im na przykład grillowane owoce lub warzywa, których wcześniej byś w ten sposób nie przygotował. To doskonała okazja, by rozwinąć swoje umiejętności.

Fotolia
Źródło: Fotolia
d1l6zty
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l6zty