Porządki w kuchni: jak wyczyścić piekarnik i kuchenkę?
W ramach wiosennych porządków warto wyjąć i namoczyć blachy i kratki z piekarnika. Nie wszystkie sprzęty mają bowiem funkcję samooczyszczania (np. spopielania zabrudzeń w wysokiej temperaturze czy czyszczenia parowego). Tymczasem brudne wnętrze piekarnika sprawia, że z urządzenia wydobywa się podczas pieczenia dym i nieprzyjemny zapach. W usunięciu najbardziej zapiekłych plam pomogą odpowiednie środki lub roztwór wody z płynem do naczyń i boraksem (wystarczy po łyżeczce tych ostatnich na dwie szklanki płynu). Przy okazji warto też starannie umyć płytę indukcyjną lub kuchenkę gazową, ściągając palniki i wyjmując znajdującą się pod nią szufladę. Nie zapomnij o kuchence mikrofalowej - w jej sprzątaniu pomoże miseczka wody z sokiem z cytryny podgrzana w urządzeniu do wrzenia. Po 5 minutach namoczone zabrudzenia usuniemy bez problemu za pomocą miękkiej gąbki.