Trwa ładowanie...
Materiał partnera: Electrolux

Szybsze i łatwiejsze gotowanie w domu - wskazówki

Przygotowywanie posiłków w domu wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy wyrobić kilka prostych nawyków, które sprawią, że codzienne gotowanie będzie nie tylko smaczne, ale także i szybsze oraz łatwiejsze. Od czego warto zacząć? Podpowiadamy!

 Źródło: materiały partnera
d2zdy98
d2zdy98

Dania jednogarnkowe to pomysł na szybki obiad

Szalejąca inflacja i rosnące ceny sprawiają, że coraz więcej osób rezygnuje z regularnego stołowania się w restauracjach czy zamawiania jedzenia na wynos. Oszczędnością ma być gotowanie w domu. Nie każdy dysponuje jednak odpowiednią ilością czasu, która pozwala na przygotowanie skomplikowanych dań, jakie podawane są w restauracjach. W takim wypadku warto postawić na proste i zdrowe dania jednogarnkowe. Niektóre z nich przygotować można już w 15-20 minut. W sezonie jesienno-zimowym świetnie sprawdzą się gulasze, gorące zupy kremy czy rozgrzewające indyjskie curry. Latem i wiosną warto postawić z kolei na zdrowe sałatki z sezonowych warzyw.

Odpowiedzialne zakupy

Kluczowa jest również umiejętność planowania i odpowiedzialne zakupy. Warto udać się do sklepu raz w tygodniu z konkretną listą zakupów. Dzięki temu w koszyku znają się tylko potrzebne artykuły, co pozwoli na dodatkowe zaoszczędzenie pieniędzy. W zakupach pomoże dokładne zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Warto rozpisać je dokładnie według schematu: śniadanie, obiad, kolacja i powiesić np. na lodówce. Odpowiedzialne zakupy to również doskonały sposób na naukę gotowania bez marnowania.

Gotowanie bez marnowania

Innym świetnym pomysłem na gotowanie bez marnowania jest wykorzystywanie resztek. Chodzi m.in. o włoszczyznę czy mięso z zupy. Co można z nich przygotować? W przypadku włoszczyzny dobrym pomysłem mogą być pasty na chleb. Do warzyw wystarczy dodać odrobinę tahiny i zmiksować. Innym rozwiązaniem może być upieczenie pysznego warzywnego pasztetu. Dobrze wykorzystać można także mięso pozostałe z zup. Poza pasztetem, mięso sprawdzi się po zmieleniu jako farsz do pierogów lub naleśników.

d2zdy98

Bezcenne mrożenie

Wiele osób nie docenia mrożenia i unika tego sposobu przechowywania żywności. To jednak duży błąd. Mrożenie nie tylko nie zmienia smaku i wyglądu potraw, ale i pozwala zachować ich wartości odżywcze i witaminy. Niektóre warzywa i owoce można przechowywać w zamrażalce nawet rok. Poza warzywami i owocami z powodzeniem mrozić można także mięso, ryby, zupy, sosy, gotowe dania, a nawet desery. W przypadku braku czasu, zamiast zamawiania jedzenia na dowóz, wystarczy jedynie sięgnąć do zamrażalki po któryś z przygotowanych wcześniej obiadów, a następnie go odgrzać. W ten sposób posiłek jest gotowy już w 20-30 minut. To doskonały pomysł na szybki obiad dla zapracowanych.

Gotowanie z wyprzedzeniem

Kolejnym pomysłem jest przygotowywanie posiłków na kilka dni. To dużo prostsze niż codzienne gotowanie obiadu. Wystarczy przygotować większy garnek zupy czy sosu i spożywać go przez 2-3 dni. Aby urozmaicić danie, można poszaleć z dodatkami. W przypadku gulaszy czy sosów, jednego dnia można postawić na ryż, a w kolejnych na makaron czy kaszę. Nie należy zapominać również o możliwościach, jakie daje niedzielny rosół, który w łatwy sposób zamienić może się w zupę pomidorową. Gorący bulion będzie również świetną bazą do risotto.

Piekarnik przyśpieszy codzienne gotowanie

Podczas codziennego gotowania warto wykorzystywać także piekarnik. To sprzęt, który robi posiłek praktycznie za nas. Wystarczy wstawić mięso, ryby lub warzywa i określić odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. W międzyczasie można zająć się codziennymi obowiązkami albo pracą. Piekarniki nowej generacji dają ogromne możliwości pieczenia. Nie tylko w tradycyjny sposób, ale także i parowo czy w bardzo modny w ostatnim czasie sposób Sous-vide. W piekarniku przygotować można także dania grillowane, które niczym nie różnią się od dań z prawdziwego rusztu.

Odpowiedni sprzęt

Nie ma wątpliwości, że najmniej przyjemnym elementem gotowania jest późniejsze sprzątanie. Mało kto lubi zmywanie zabrudzonych garnków czy licznych naczyń. W takim wypadku najlepiej zainwestować w jakościową zmywarkę. Jeszcze kilka lat temu sprzęt tego typu uważany był za luksus, jednak dziś to jeden z podstawowych elementów wyposażenia, jakie można znaleźć w polskich domach. Zmywarka nie tylko ułatwia codzienne gotowanie, ale przy właściwym użytkowaniu pozwala także zaoszczędzić pieniądze.

d2zdy98

Jaką zmywarkę kupić?

Ciekawym sprzętem, którym warto zainteresować się bliżej, jest zmywarka Electrolux Comfort Lift. To rewolucyjna zmywarka, która jako pierwsza na świecie pozwala płynnie podnieść górny kosz. Dzięki temu w łatwy i szybki sposób można załadować, a następnie wyciągnąć wszystkie znajdujące się wewnątrz naczynia. Bez konieczności schylania się. Zmywarka wyróżniona została w konkursie Dobry Wzór 2019. Sprzęt posiada również pozytywną opinię Instytutu Wzornictwa Przemysłowego. Oczywiście poza świetnym projektem, sprzęt wyróżnia się także doskonałym działaniem. Do tego dochodzą stabilizatory SoftSpikes, które chronią szklanki, uchwyty SoftGrips - zabezpieczające kieliszki oraz przeznaczony do bardzo delikatnych naczyń program GlassCare 45°.

Materiał partnera: Electrolux
d2zdy98
d2zdy98