Osobiste preferencje
Wysokość szafek musi być dostosowana do wzrostu najczęściej gotującej osoby. Powinna ona bez problemu sięgać do środkowych półek w szafkach wiszących. Większość mebli stojących da się regulować za pomocą nóżek. Optymalnie blat powinien znajdować się na wysokości 85-95 cm.
Jeśli jesteś osobą często gotującą dla dużej liczby osób, zadbaj przede wszystkim o pokaźnych wymiarów blat roboczy, strefę przechowywania i kuchenną minibiblioteczkę z przepisami, która będzie też ozdobą twojej kuchni. Zorganizuj akcesoria czy przyprawy, by zawsze mieć najpotrzebniejsze z nich pod ręką. Jeśli jednak gotujesz sporadycznie i często korzystasz z półproduktów, zadbaj przede wszystkim o sferę zapasów i wygodny kącik do jedzenia. Nowoczesną kuchnię docenisz tylko wtedy, gdy będzie dopasowana do twoich potrzeb.