Mądrze użytkuj sprzęt
Wyłączenie płyty indukcyjnej kilka minut przed czasem i tak nie przeszkodzi w dogotowaniu zupy czy makaronu. Podobnie – wyłączenie piekarnika na kwadrans przed planowanym końcem programu nie przeszkodzi pieczeni w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (o ile nie zostanie automatycznie włączony tryb chłodzenia komory). Piekarnik nie powinien być ponadto zbyt często otwierany, bo to obniża chwilowo temperaturę nawet o kilkadziesiąt stopni i wydłuża czas pieczenia. Dobrym zwyczajem jest też wstawianie w czajniku elektrycznym tylko tyle wody, ile rzeczywiście potrzeba. Pamiętaj również o tym, że lodówkę powinno się otwierać na krótko i nie należy wstawiać do niej ciepłych dań, by nie zużywała dodatkowej energii na ich chłodzenie. Mądre korzystanie ze sprzętu pomoże w odczuwalnym stopniu obniżyć rachunki za prąd.