Trwa ładowanie...

Nowoczesny wypiekacz. Z nim stworzysz domowy chleb

Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego, takie pieczywo wspaniale smakuje, jest zdrowe i nie zawiera konserwantów. Podpowiadamy, jakie urządzenie wybrać, aby nasze wypieki zawsze były świeże, pulchne i chrupiące.

Uwaga - samodzielne pieczenie chleba naprawdę wciąga!Uwaga - samodzielne pieczenie chleba naprawdę wciąga!Źródło: Adobe Stock
d3ypm5w
d3ypm5w

Mówi się, że kto raz zasmakuje domowego chleba, ten nigdy nie wróci do sklepowego pieczywa. Wiele zależy jednak od przepisu – chleb może być lekko słony lub słodki, wzbogacony rodzynkami lub ziołami. W jednym bochenku może się znaleźć aż kilka rodzajów mąki. Przygodę z pieczeniem najlepiej rozpocząć od drożdżowych wypieków – z tym zadaniem poradzą sobie nawet debiutanci. Aby ciasto było dobrze wyrobione, musimy włożyć nieco siły – wtedy chleb pięknie wyrośnie i będzie chrupiący.

Sztuka pieczenia chleba

Jeżeli chcemy, aby chleb miał wyjątkowy smak i dłużej pozostał świeży, najlepiej piec go na zakwasie, z mąki pełnoziarnistej. Warto zaopatrzyć się w wagę kuchenną, drewnianą deskę do wyrabiania ciasta oraz kratkę do studzenia bochenków. Niezbędna jest też misa do wyrabiania składników, a także sito do przesiewania mąki. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być najwyższej jakości i mieć taką samą temperaturę – ok. 20 st. C. Do pieczenia chleba najczęściej stosuje się mąkę pszenną, żytnią lub orkiszową – wersja bezglutenowa będzie idealna dla osób z nietolerancją pokarmową. Spotyka się także wypieki z mąki gryczanej, jęczmiennej, kukurydzianej, a nawet orientalnej pszenicy kamut czy południowo-amerykańskiej komosy ryżowej.

Mąka, woda i drożdże

W procesie pieczenia chleba bardzo istotną rolę pełnią drożdże – dzięki nim ciasto jest lekkie, lepiej wyrasta i ma wspaniały zapach. Do naszego wypieku można użyć zarówno drożdży świeżych, jak i suszonych – te pierwsze należy przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o zakwas, jest to po prostu niewielka ilość sfermentowanego ciasta pozostawionego z poprzedniego wypieku. W zakwasie znajdują się tzw. dzikie drożdże, które sprawiają, że nowe ciasto lepiej rośnie. Aby zrobić idealną masę, potrzeba jest oczywiście woda, ale równie dobrze można ją zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym. Kolejnym ważnym składnikiem jest sól – nie tylko poprawia smak, ale i właściwości ciasta.

Wypiekacz – jaki wybrać?

Chlebek można upiec zarówno w formie keksowej, jak i uformować go w dłoni i wyłożyć na blachę. Najlepiej jednak sięgnąć po profesjonalny wypiekacz, który ułatwia pracę i skraca czas przygotowania. W jakiego typu sprzęt warto zainwestować? Wiele zależy od funkcji, np. urządzenia marki Panasonic umożliwiają zrobienie zarówno chleba, jak i ciasta na pizzę czy dżemu. Wystarczy nacisnąć określony przycisk, aby upiec chleb proteinowy, bochenek z orzechami nerkowca lub innymi składnikami. Ciekawe ustawienia mają też wypiekacze Unold – dzięki nim przygotujemy ciasto, wrzucając składniki do środka urządzenia. W ciągu kilku minut ciasto staje się jednolitą masą, a następnie zostaje podgrzane i wyrasta.

Osoby, które potrzebują bezglutenowego chleba, mogą sięgnąć po nowoczesny wypiekacz Gorenje, który posiada specjalną funkcją "GLUTEN FREE". Takie ciasto wymaga dłuższego czasu wypieku i rośnięcia, aby było smaczne i wilgotne. Co ważne, aby przygotować wypiek bezglutenowy nie ma potrzeby dodatkowego ręcznego mieszania czy ugniatania. A jak z ceną wypiekaczy? Wbrew pozorom tego rodzaju urządzenia nie kosztują kilku tysięcy złotych – za dobrej jakości sprzęt zapłacimy już ok. 300 zł. W zamian otrzymamy wspaniałe, domowe pieczywo, które jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim naturalne i zdrowe.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3ypm5w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ypm5w