Trwa ładowanie...

Niedrogie, a ułatwiają gotowanie. Przegląd ciekawych noży kuchennych

Dobrej jakości noże nie są jedynie dla profesjonalistów i każdy, kto gotuje w domu, powinien mieć je w swojej kuchni. Wybraliśmy modele, które nie kosztują dużo, a ułatwią pracę domowym kucharzom. Sprawdź, jakie przeznaczenie mają poszczególne typy.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Niedrogie, a ułatwiają gotowanie. Przegląd ciekawych noży kuchennych
Źródło: iStock.com
d4d0ysw

Nóż do krojenia mięsa

Wszelkiego rodzaju szynki i pieczenie, tak lubiane przez naszą rodzinę i gości, są niezwykle trudne do pokrojenia. Rozpadające się mięso oraz nierówne, poszarpane kawałki to najczęściej efekt krojenia ich nieodpowiednim nożem. Jeśli zależy ci na eleganckim efekcie i marzysz o elegancko rozłożonych na półmisku plastrach, użyj do tego długiego i cienkiego noża. Niektóre modele posiadają ostry, inne zaostrzony czubek, jednak kluczem jest tutaj odpowiednio długie ostrze, które poradzi sobie z każdym pieczonym przysmakiem.

Nóż do krojenia pieczywa

Niemal w każdym domu choć raz dziennie przygotowujemy posiłek, którego częścią jest pieczywo. Nic dziwnego, chrupiąca skórka i delikatny, pyszny miąższ chleba lub bułki zachwycają swoim smakiem. Pieczywo bywa jednak podstępne i w najmniej oczekiwanym momencie może się rozerwać, połamać i zacząć wyglądać mało apetycznie. W niektórych piekarniach możemy skorzystać z porcjowania go na miejscu, jednak wtedy godzimy się także na szybszą utratę jego świeżości. Pokrojone kromki zdecydowanie szybciej stwardnieją i wysuszą się. Nawet duży chleb z łatwością poporcjujesz za pomocą długiego noża z ostrymi ząbkami, które zapobiegną rozchodzeniu się kromek. Chaotyczny poranek stanie się łatwiejszy, kiedy krojenie bułek nie będzie stanowiło problemu.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Filetowanie ryby

Polacy coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą, i wybierają zdrowsze produkty. Popularniejsze staje się też zastępowanie mięsa rybami i poszukiwanie smacznych sposobów na ich przygotowanie. Choć w sklepach można znaleźć filety, najlepszą opcją jest kupowanie ryb w całości. Nie dość, że w ten sposób wydłużamy ich świeżość, to resztek możemy użyć do przygotowania aromatycznego, rybnego bulionu. Filetowanie w domu może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowane, jednak do sukcesu potrzebny jest jedynie odpowiedni, wąski i bardzo ostry nóż.

Krojenie i obieranie warzyw

Noże używane do obróbki warzyw dzielą się na dwa rodzaje. Wszystko zależy od rodzaju produktu, którego używamy. Do pomidorów najbardziej odpowiedni będzie nieduży nóż z okrągłymi ząbkami, którym pokroisz warzywo na idealnie równe kawałki. Nawet grubsza skórka nie oprze się magicznemu działaniu właściwie dobranego noża. Z kolei do obierania ze skórki lub skrobania twardych warzyw, takich jak jabłka czy ziemniaki, przyda się bardzo wygodny i ułatwiający pracę nóż lekko wygięty lub prosty i krótki. Wszystko zależy od preferencji i przyzwyczajeń, jednak nie bój się próbować nowych rozwiązań.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Nóż do smarowania

Większość osób sądzi, że rozsmarowywanie masła lub ulubionych serków na kromce chleba nie jest niczym wymagającym. Miłośnicy gadżetów i celebrowania śniadaniowych przyjemności mogą wyposażyć się w specjalny, niewielki nożyk przeznaczony wyłącznie do tego. Jest to nieostry model, który charakteryzuje się płaskim i szerokim kształtem. Z jego pomocą z łatwością nabierzesz ulubione przysmaki ze słoiczka, przeniesiesz i rozsmarujesz je na chlebie. Choć to szczegół, może sprawiać dużą satysfakcję.

Nóż szefa kuchni

Nóż, który podchwytliwie nazwany został "nożem szefa kuchni", nie należy się tylko tym, którzy takie stanowisko pełnią w najlepszych restauracjach. Wbrew pozorom to najbardziej uniwersalny i najłatwiejszy w obsłudze nóż, jaki możemy sobie wyobrazić. To właśnie on powinien być obowiązkowym modelem w domu każdego miłośnika gotowania i od jego zakupu warto rozpocząć swoją kolekcję. Nóż szefa kuchni jest szeroki i posiada duże ostrze. Nadaje się do krojenia, szatkowania, porcjowania i miażdżenia zarówno twardszych, jak i miękkich produktów. W sklepach znajdziesz kilka długości noża, a ta różnorodność pozwoli ci wybrać model idealny do twojego stylu gotowania, najczęściej używanych produktów oraz wielkości dłoni. Gwarantujemy, że tego rodzaju noża będziesz używać niezwykle często, więc warto wybrać taki, który jest naprawdę dobrej jakości.

Unsplash
Źródło: Unsplash
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d4d0ysw

Podziel się opinią

Share
d4d0ysw
d4d0ysw