Trwa ładowanie...

Które noże warto mieć w kuchennej szufladzie? Przewodnik dla miłośników gotowania

Niektórzy myślą, że dobre noże należą się tylko profesjonalnym kucharzom. Nic bardziej mylnego - odpowiednio dobrane modele mogą ułatwić, przyśpieszyć i uatrakcyjnić domowe gotowanie. Wybraliśmy noże, które warto mieć w swojej kuchni. Sprawdź, do czego służą poszczególne typy.

Które noże warto mieć w kuchennej szufladzie? Przewodnik dla miłośników gotowaniaŹródło: Kaboompics
dwvsv7z
dwvsv7z
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

Jeden za wszystkie czy wszystkie za jeden?

Miłośnicy domowego gotowania dzielą się często na dwie grupy. Pierwsza ma swój ulubiony, wysłużony nóż, którego używa do do każdej czynności, druga preferuje dobieranie noży do produktu, z którym akurat się obchodzi. Przyzwyczajeń niekiedy nie da się zmienić, jednak każdemu domowemu kucharzowi radzimy wypróbować modele noży dopasowane do przeróżnych składników lub czynności. To zdecydowanie ułatwia przygotowywanie posiłków i sprawia, że czujemy się jak profesjonaliści. Jeśli z kolei wolisz używać jednego noża, postaw na odpowiedni model, który sprawdzi się w wielu okolicznościach.

Nóż do krojenia mięsa

Jeśli przepadasz za pieczeniem własnych szynek lub pieczeni, z pewnością wiesz, że ciężko je ładnie pokroić na równe i cienkie plastry. Duże kawałki mięsa trudno jest elegancko pokroić, a zwykły nóż nieestetycznie je porwie. Sytuacja może być szczególnie problematyczna, jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach lub podczas wyjątkowej okazji i planujesz pokroić mięso na stole. Aby plasterki wyszły doskonałe, najlepiej użyć do tego bardzo długiego noża o równym ostrzu z zaokrąglonym końcem. Z łatwością pokroisz nawet bardzo szeroki kawałek mięsa i z przyjemnością podasz go na stół.

Krojenie pieczywa

Przepołowienie bułki lub krojenie dużego bochenka na idealne, równe kromki może być niemałym wyzwaniem. Pieczywo bywa podstępne, łatwo się łamie i rozrywa, kiedy źle się za nie zabierzemy. Z pomocą może przyjść klasyczny nóż do chleba, który posiada długie ostrze z obłymi ząbkami zapobiegającymi rozchodzeniu się kromek. Taki model poradzi sobie zarówno z chrupiącą, twardszą skórką, jak i miękkim i smakowitym wnętrzem. Pośpieszne przygotowywanie kanapek o poranku stanie się łatwiejsze i mniej stresujące.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Filetowanie ryby

Ryby są zdrowe i dostępne w większości sklepów spożywczych. Coraz częściej wybieramy je zamiast mięsa i szukamy sposobów, by smacznie je przygotować. Dobrym pomysłem jest kupowanie ryb w całości i samodzielne ich filetowanie. Ta umiejętność jest niezwykle szlachetna i zaciekawi każdego miłośnika gotowania, a dodatkową zaletą jest możliwość wykorzystania resztek do wywaru rybnego. Pamiętaj również, że ryba przyniesiona do domu w całości dużo wolniej się psuje. Nóż do filetowania posiada długie i cienkie ostrze, które z łatwością wykroi idealne kawałki.

Obieranie i krojenie warzyw

Noże do warzyw i owoców dzielą się na rodzaje. Wszystko bowiem zależy od tego, jak twardy i oporny jest produkt oraz jaką ma skórkę. Dobrym przykładem jest pomidor, którego najlepiej kroić małym nożykiem z ząbkami - efektem będą idealne i nieposzarpane plasterki. Taki nóż sprawdzi się świetnie nawet wtedy, kiedy kroisz pomidora ze skórką. Do obierania i skrobania produktów takich jak jabłko czy ziemniak najlepszy będzie lekko wygięty nóż. Jest on dużo bardziej dokładny niż jego prosty odpowiednik, więc obieranie stanie się bajecznie proste. Do obierania pozostałych produktów najlepiej używać noża krótkiego o prostym ostrzu, który jest uniwersalny i przyda się na co dzień.

Unsplash.com
Źródło: Unsplash.com

Nóż do smarowania

Smarowanie pieczywa może wydawać się bajecznie proste i niewymagające jakichkolwiek gadżetów. Osoby, które jednak zwracają uwagę na szczegóły i przepadają za gloryfikowaniem takich przyjemności jak przygotowywanie kanapek, mogą wyposażyć się w nóż, który jest specjalnie do tego przeznaczony. Niewielki, płaski, nieostry i szeroki - w mig pozwoli ci na pokrycie kromki ulubionym smarowidłem lub po prostu masłem. Taki nóż świetnie sprawdzi się także podczas wizyty gości, kiedy chcesz wypaść na gospodarza, który wie wszystko o nowinkach w świecie kuchennych gadżetów.

Nóż szefa kuchni

Najbardziej uniwersalnym i profesjonalnym nożem, który powinien zajmować najważniejsze miejsce w twojej kolekcji jest ten, który nazywany jest nożem szefa kuchni. Jego szerokie i duże ostrze świetnie nadaje się zarówno do krojenia, szatkowania, porcjowania większych produktów oraz miażdżenia ząbków czosnku. Sklepy zazwyczaj oferują przynajmniej kilka dostępnych długości, a to pozwoli nam na idealne dopasowanie modelu do naszej dłoni oraz do rozmiaru składnika, z którym mamy do czynienia. Taki model poradzi sobie zarówno z mięsem, szatkowaniem ziół czy krojeniem na kawałki twardych warzyw. To najczęściej używany nóż, więc pamiętaj, by wybrać model wysokiej jakości.

iStock.com
Źródło: iStock.com

Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.

dwvsv7z
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwvsv7z