Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany

Jak wybrać najlepszą patelnię?

Patelnia to niezwykle praktyczne naczynie, bez którego trudno sobie wyobrazić codzienne gotowanie. Dostępne w sklepach przybory kuchenne tego typu różnią się od siebie między innymi średnicą, materiałem wykonania czy zastosowaniem. Jak wybrać dobrą patelnię? Podpowiadamy!

Share
 Źródło: materiały partnera
d2d2y1w

Jak kupić dobrą patelnię? Garść praktycznych porad

Najlepsza patelnia — jaką wybrać? W wielu kuchniach znaleźć można modele teflonowe. Trudno się temu dziwić — pokrywa je nieprzywierającą powłoka umożliwiająca smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Co więcej, szybko się nagrzewają, są łatwe w czyszczeniu i lekkie w przenoszeniu. Patelnie teflonowe nadają się do użytkowania na różnego rodzaju kuchenkach, w tym również na indukcyjnej.

Która patelnia jest najlepsza? Dobrym rozwiązaniem do każdej kuchni będzie ta pokryta ceramiczną powłoką. Jest ona wytrzymała i gładka, a co za tym idzie — podczas smażenia produkty nie przywierają do jej powierzchni. Ceramiczna patelnia nagrzewa się szybko i równomiernie, co pozwala zaoszczędzić zarówno czas, jak i energię. Nie zawiera ona szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z produktami spożywczymi. Tym, co ją wyróżnia, jest także łatwość w utrzymaniu w czystości oraz odporność na wysokie temperatury.

Jak wybrać patelnię? Następna propozycja to patelnie granitowe stanowiące połączenie designerskiego wyglądu oraz funkcjonalności. Ich powłoka jest dodatkowo wzmocniona drobinkami granitu nadającymi naczyniom odporności na uszkodzenia mechaniczne. Pozwala ona także smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepsza patelnia granitowa nie reaguje z żywnością, nie zmienia smaku potraw, jest bezpieczna dla zdrowia i środowiska oraz łatwa w czyszczeniu.

Patelnia granitowa głęboka KonigHOFFER Pescado materiały partnera
Patelnia granitowa głęboka KonigHOFFER Pescado Źródło: materiały partnera

Z jaką powłoką najlepsza patelnia? Godne polecenia są również naczynia emaliowane. Ich powłoka jest gładka, higieniczna, łatwa w utrzymaniu w czystości oraz odporna na rdzewienie. To jednak nie koniec zalet patelni emaliowanych. Są one bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików, nie chłoną detergentów i zapachów smażonych potraw oraz nie wymagają impregnacji tłuszczem.

d2d2y1w

Jak wybrać patelnię do zadań specjalnych?

Patelnia — jak wybrać najlepszą? Kompletując kuchenne wyposażenie, warto uzupełnić je o naczynia dedykowane konkretnym rodzajom potraw. Niezwykle praktyczne są patelnie głębokie, które wręcz idealnie nadają się do przyrządzania gulaszu, paelli czy risotto. Czym powinna się charakteryzować idealna głęboka patelnia? Najlepiej, aby była ona pokryta nieprzywierającą powłoką. Naczynie tego typu znakomicie nadaje się do przygotowywania potraw, w których składniki w pierwszej kolejności się smaży, a następnie dusi pod przykryciem.

W żadnej kuchni nie może również zabraknąć naczynia, jakim jest patelnia naleśnikowa. Czym charakteryzuje się najlepsza patelnia do naleśników? Posiada ona niskie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na patelnie i pozwalają na podważanie placka oraz jego obracanie, bez obaw o rozerwanie. Jaka najlepsza patelnia do naleśników? Powinna ona posiadać nieprzywierającą powłokę pozwalającą na smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Gdzie zaopatrzyć się w takie naczynie? Godne polecenia są patelnie do naleśników Tadar.pl. Patelnie na stronie Tadar.pl występują w wielu różnych wersjach. Do wyboru są modele ceramiczne, granitowe czy aluminiowe. Ciekawą alternatywą dla klasycznych naczyń są te z zagłębieniami pozwalającymi na jednoczesne smażenie kilku małych placuszków o fantazyjnych kształtach.

Patelnia granitowa do pancakes i placków Konighoffer materiały partnera
Patelnia granitowa do pancakes i placków KonighofferŹródło: materiały partnera

Patelnia — jaką wybrać? Gwarancją codziennych sukcesów w gotowaniu są naczynia odporne na uszkodzenia i łatwe w czyszczeniu. Poza tradycyjnymi patelniami, warto, aby w kuchni znalazły się także te do zadań specjalnych, takie, jak chociażby do naleśników.

Artykuł sponsorowany
d2d2y1w
d2d2y1w
d2d2y1w