Trwa ładowanie...

Jak przechowywać produkty spożywcze, by zaoszczędzić miejsce?

Szklane słoiki na soczewicę lub makaron, wiklinowe kosze na przyprawy i hermetyczne zamknięcia – w uporządkowanej kuchni pracuje się znacznie szybciej i przyjemniej. Oto praktyczne i stylowe akcesoria, w których warto trzymać "suchą" żywność.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Poznaj sprytne sposoby na przechowywanie żywności
Poznaj sprytne sposoby na przechowywanie żywnościFot: ©Angelina Zinovieva - stock.adobe.com
d1tn2f8

Szykowanie posiłków wymaga przede wszystkim przygotowania wygodnego miejsca do pracy. Warto wiedzieć, jak długo poszczególne rzeczy zachowują świeżość, zwłaszcza gdy nie mamy możliwości częstego robienia zakupów. Sypkie produkty, takie jak kawa czy herbata powinno się przechowywać w metalowych puszkach lub zamkniętych słojach – najlepiej w chłodnym miejscu. Dzięki temu dłużej pozostaną świeże i aromatyczne. Chcąc zachować smak herbaty, chrońmy ją przed wilgocią, ciepłem i powietrzem. Jeśli chodzi o kawę, nie warto kupować jej w dużych ilościach, nawet gdy cena jest kusząca. Dlaczego? Bo aromatyczny zapach potrafi ulotnić się już po kilku tygodniach.

Co przechowywać w pojemnikach?

Wysoka temperatura, światło, powietrze i wilgoć to czynniki, które powodują szybsze psucie się jedzenia. To między innymi dlatego warto przechowywać produkty spożywcze w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeśli nie wiemy, jaki wybrać, najbezpieczniejszą opcją będzie szklane opakowanie lub słoik z wieczkiem. W tych niższych trzymajmy płatki śniadaniowe, ryż, makaron świderki lub penne, soczewicę, kasze, mąkę albo bułkę tartą.

Do mniejszych, zakręcanych słoiczków można wsypać pestki dyni i słonecznika, a specjalne wysokie i wąskie słoje świetnie nadają się do makaronu spaghetti. Bardzo wygodne są też pojemniki plastikowe (ekologiczne, ale pod warunkiem wielokrotnego użytku). Możemy w nich trzymać nie tylko suche produkty, takie jak pestki słonecznika, ale również żywność o krótkim terminie przydatności, np. wędlinę i sery – te ostatnie oczywiście muszą znaleźć się w lodówce.

Najlepsze miejsce na przyprawy

Wszelkie przyprawniki i szklane słoiczki to idealne miejsce do przechowywania przypraw – przedłużają bowiem aromat. Jeżeli decydujemy się na modne ostatnimi czasy drewniane pojemniki, pamiętajmy że łatwo chłoną one zapach. Trzymajmy więc konkretne zioła i przyprawy zawsze w tych samych pudełkach, inaczej cynamon przejdzie zapachem kolendry, a kardamon bazylii itd. Słoiki z przyprawami należy ustawiać w suchym chłodnym miejscu, w przeciwnym razie nasiąkną wilgocią oraz zapachem gotujących się potraw.

Doskonałym wyborem będą także gotowe zestawy przypraw w całości (np. różowa sól gruboziarnista lub kolorowe ziarenka pieprzu). Wówczas rozdrabniamy je ręcznie w moździerzu lub elektrycznym młynku. Jeśli zrobimy to tuż przed podaniem posiłku, zapach będzie jeszcze bardziej intensywny. Pamiętajmy, że świeże zioła można zamrozić w pojemnikach z przegródkami wypełnionymi czystą wodą mineralną. Gdy będą potrzebne, wrzucamy lodowe kostki prosto do gotującego się dania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d1tn2f8

Podziel się opinią

Share
d1tn2f8
d1tn2f8