Trwa ładowanie...
d2ut3qs

Gorące, sycące i pyszne gofry. Idealny sposób na szybkie śniadanie

Kiedy nie masz pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie, dobrym wyjściem jest przygotowanie domowych gofrów. Wyglądają obłędnie, a z dodatkiem owoców, miodu i przeróżnych sosów to kompletny i zdrowy posiłek. Wybraliśmy gofrownice, które kupisz za niewielkie pieniądze, a będą ci służyć przez wiele lat.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Gorące, sycące i pyszne gofry. Idealny sposób na szybkie śniadanie
(Adobe Stock)
d2ut3qs

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów.

Jak wybrać dobrą gofrownicę?
Smak gofrów zależy głównie od przepisu, który wybierzemy. Jednak drugą, równie ważną kwestią, jest gofrownica, której używamy. Jej moc, materiał płyt grzewczych oraz budowa mają większy wpływ na ostateczny efekt, niż myślisz. Moc gofrownic dostępnych na polskim rynku waha się pomiędzy 750 a 1200 W. Najtańsze modele, których nie polecamy, mają małą moc i bardzo długo się nagrzewają. Kupując taką gofrownicę, nie dziw się, jeśli nawet z najlepszego przepisu wyjdą niezbyt smaczne, gumowate gofry.

d2ut3qs

Szukając takiej, która sprawdzi się w domowych warunkach, wybieraj moc pomiędzy 1000-1200 W. To gwarancja szybkiego nagrzewania się płyt, pomiędzy którymi pieczemy ciasto. W dobrze rozgrzanym urządzeniu przygotujesz gofry w ciągu zaledwie paru minut, a powłoka żeliwna, ceramiczna lub teflonowa nie pozwoli im przywrzeć. Warto, byś zwrócił uwagę także na jakość wykonania gofrownicy i wygodę jej używania. Zapewnią to antypoślizgowe nóżki i poręczne otwarcie. Gofrownica może być też świetną ozdobą kuchni - jej kształt może podkreślić lub nadać wnętrzu zupełnie nowego charakteru.

Adobe Stock

Gofrownica nie taka straszna, jak ją malują
Jeśli jeszcze nie miałeś do czynienia z gofrownicą, a wafle z dodatkami kojarzą ci się jedynie z budkami w turystycznych miejscowościach, będziesz zaskoczony jak łatwo używa się jej na co dzień. Marzy ci się pożywne, szybkie śniadanie i stół zapełniony przeróżnymi dodatkami? Gofry są doskonałym wyborem. Przepisów na ten rodzaj przekąski jest wiele, jednak ten podstawowy jest tak prosty, że po kilku razach będziesz robić go z pamięci.

Wystarczy mąka, mleko, jajka, cukier puder oraz odrobina masła, a do tego proszek do pieczenia i sól. Kilka minut i gotowe. Ważne jest jednak to, jaką gofrownicę wybierzesz. Nikt nie chce po śniadaniu spędzać dużo czasu przy zlewie, próbując doszorować oporne i przypalone kawałeczki. Decydując się na gofrownicę z wysokiej jakości płytami grzewczymi, będziesz miał pewność, że przygotowanie wafli będzie łatwe i przyjemne.

Unsplash

Wytrawnie czy słodko?
Mimo że gofry kojarzą się głównie ze słodką przyjemnością, nie ma przeciwwskazań, by podawać je także w wersji wytrawnej. Oczywiście w połączeniu z miodem, bitą śmietaną, orzechami czy sosem czekoladowym smakują wyśmienicie, jednak z warzywami, a nawet mięsem i sałatą są równie ciekawe. Gofrownica może przydać się zatem do przygotowania deseru, podwieczorku, a nawet lunchu do pracy. Przygotowując gofry wytrawne, zaopatrz się w chrupiące warzywa, sałatę, rukolę i kiełki, a jeśli jesz mięso, dodaj szarpaną wołowinę lub pokrojonego, grillowanego kurczaka. Do tego wystarczy smakowity sos - czosnkowy, musztardowy, a nawet keczup, szczypiorek, kawałki awokado i otrzymasz sycące danie, które swobodnie możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Wafle z gofrownicy nie muszą być zawsze rozpustnym deserem. Mogą być częścią naprawdę zdrowego, a nawet dietetycznego posiłku, po którym długo nie będziesz głodny.

Adobe Stock

W tekście umieszczone zostały boksy promocyjne naszych Partnerów.

d2ut3qs

Podziel się opinią

Share

d2ut3qs

d2ut3qs