Trwa ładowanie...
Materiał partnera: Electrolux

Ergonomia w kuchni, czyli jak komfortowo gotować i sprzątać

Praca w kuchni jest bardzo pracochłonna i wymaga wysiłku. Poświadczy to każdy, kto zajmuje się prowadzeniem domu. Mycie, obieranie, krojenie, gotowanie, pieczenie i zmywanie. Codzienne czynności możemy znacznie usprawnić i uprościć, jeśli poznany zasady kuchennej ergonomii.

Share
Zmywarka – nowoczesny pomocnik pani domu
Zmywarka – nowoczesny pomocnik pani domuŹródło: materiały partnera
d1w575k

Co to jest ergonomia? To gałąź nauki, która zajmuje się procesami usprawniania pracy i dostosowania miejsca jej wykonywania do rodzaju czynności. Pojęcie ergonomia wywodzi się z greki – „ergon” to praca, a „nomos” – prawa naturalne. Za ojca ergonomii uważa się polskiego przyrodnika Wojciecha Bogumiła Jastrzębowskiego, który w 1857 r. w czasopiśmie „Przyroda i Przemysł” opublikował artykuł „Rys ergonomii, czyli nauki o Pracy opartej na prawach zaczerpniętych z Nauki Przyrody”.

Usprawniamy pracę

Jeśli z głową i zgodnie z zasadami ergonomii podejdziemy do codziennych obowiązków, możemy znacznie skrócić czas przygotowywania posiłków.

Gotując każdego roku, przemierzamy dziesiątki kilometrów, podnosimy setki kilogramów. Wykonujemy szereg czynności, które z punktu widzenia oszczędności czasu i energii moglibyśmy zrobić szybciej i łatwiej. Właśnie tym zajmuje się ergonomia, czyli nauka o pracy, jej efektywności oraz psychofizycznych możliwościach człowieka. Co ciekawe, jako pierwsi na pomysł naukowego zbadania zachowań ludzi w kuchni wpadli Szwedzi.

d1w575k

Kuchnia przyjazna użytkownikowi i funkcjonalna pozwala na skrócenie drogi pomiędzy poszczególnymi strefami, które możemy w niej wyróżnić. Mowa o strefie zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania i gotowania.

Wymienione strefy powinny w kuchni następować po sobie dokładnie w wyżej wymienionej kolejności. Jeżeli mamy taką możliwość, dobrze jest zacząć projektowanie ciągu kuchennego od lewej strony drzwi wejściowych. Odkryto, że najbardziej optymalnym sposobem poruszania się po kuchni jest ruch po wierzchołkach „trójkąta roboczego”, czyli między lodówką, zlewem (zmywarką) a kuchenką.

Ergonomia podpowiada, by pomiędzy poszczególnymi sprzętami kuchennymi zostawić miejsce na blaty robocze. Blaty z kolei powinny być umieszczone na takiej wysokości, by wygodnie mogła przy nich pracować osoba, która najczęściej przygotowuje posiłki.

Na komfort gotowania ma także wpływ wysokość, na której zawieszone są szafki z naczyniami. Nie wolno nam również zapomnieć o odpowiednim oświetleniu najważniejszych miejsc w pomieszczeniu.

d1w575k

Nie zapominajmy też o wybraniu odpowiedniej płyty grzewczej czy zmywarki. Płyty indukcyjne są wygodne w użyciu, wydajne i bezpieczne. Ich idealnie gładką i elegancką powierzchnię łatwo utrzymać w czystości. Natomiast odpowiednia zmywarka może bardzo ułatwić nam kuchenną rzeczywistość.

Zmywanie – koszmar czy relaks

Z badań CBOS wynika, że jedną z najbardziej znienawidzonych prac domowych jest zmywanie naczyń i ich wycieranie – nie przepada za tymi czynnościami 17 proc. kobiet i 9 proc. mężczyzn. Na pocieszenie należy dodać, że są też tacy, którzy zmywanie uważają za czynność relaksującą.

Ci, którzy zmywać nie lubią, ale cenią sobie czyste naczynia, powinni postawić na nowoczesną zmywarkę do zabudowy. Czyli taką, która nie będzie przyczyniać się do pogłębiania bólu pleców.

To niezwykle praktyczne urządzenie kuchenne zdobywa sobie coraz większe rzesze fanów. Są osoby, które bez zmywarki nie wyobrażają już sobie życia. To absolutny „must have” w nowoczesnym gospodarstwie domowym.

d1w575k

Historia zmywarki

Pierwszy model zmywarki zbudowała i opatentowała Amerykanka Josephine Cochran w XIX wieku. Była żoną przedsiębiorcy z Ohio. Państwo Cohrane prowadzili bogate życie towarzyskie. Josephine często wydawała przyjęcia. Niestety służba nie potrafiła obchodzić się z jej cenną zastawą porcelanową i tłukła naczynia podczas mycia. Josephine Cochrane postanowiła więc stworzyć urządzenie, które wykonywałoby tę pracę.

Wspólnie z George’em Buttersem zaprojektowała specjalne urządzenie składające się z drucianego kosza na naczynia, umieszczonego w miedzianej beczce wypełnionej wodą z mydłem. Beczka była obracana ręcznie za pomocą dźwigni, a znajdująca się wewnątrz woda, opadając na naczynia, myła je. Patent na swoje urządzenie do zmywania otrzymała 28 grudnia 1886 roku.

Zmywarka – nowoczesny pomocnik pani domu

Od czasów pani Cohrane wiele się zmieniło. Nowoczesna zmywarka do zabudowy Electrolux pasuje do każdego wnętrza, jest cicha, wydajna i oszczędna. Dzięki zaawansowanym rozwiązaniom technicznym obsługa zmywarki wymaga minimalnego wysiłku.

ComfortLift® to pierwsze tego typu rozwiązanie techniczne, które ułatwia dostęp do naczyń w zmywarce. Po uniesieniu i przytrzymaniu uchwytu, delikatnie podnosi dolny kosz zmywarki, dzięki czemu można wygodnie wkładać i wyjmować naczynia. Ponadto zmywarka jest wyposażona w intuicyjną funkcję QuickSelect®, która pozwoli Ci łatwiej dopasować cykl zmywania – wystarczy wskazać czas trwania cyklu i ewentualne dodatkowe opcje, a resztą urządzenie zajmie się samo. Czy to nie wygodne?

d1w575k

Oprócz tego, posiadając taką zmywarkę, możesz liczyć na ochronę nawet delikatnego szkła, z kolei funkcja TimeBeam®, która wyświetla na podłodze czas pozostały do zakończenie cyklu zmywania, będzie monitorowała na bieżąco cykl zmywania. Żeby jeszcze bardziej podnieść komfort, urządzenie jest wyposażone w wyjmowaną szufladę na sztućce.

Zmywarki do zabudowy są pojemne i funkcjonalne. Umyć można w nich prawie wszystko. Pracują cicho i dyskretnie, co jest szczególnie ważne w mieszkaniach i domach, gdzie jadalnia połączona jest z kuchnią.

Zadbajmy o ergonomiczne rozwiązania w naszej kuchni i cieszmy się komfortem i funkcjonalnością na co dzień!

Materiał partnera: Electrolux
d1w575k

Podziel się opinią

Share
d1w575k
d1w575k