Blaty z kamienia
Najdroższe, najładniejsze i najodporniejsze. Kamienne blaty są praktycznie niezniszczalne. Trzeba tylko wiedzieć, że nie wszystkie rodzaje kamienia sprawdzają się w warunkach kuchennych. Z pewnością niezbyt nadaje się marmur, bo jest chłonny i łatwo go zabrudzić. Wymaga zatem impregnacji. Śmiało można natomiast polecić blaty granitowe.
Niestety kamienne blaty są ciężkie i trudne w obróbce, a to generuje wysokie koszty montażu (samo wycięcie otworu na zlewozmywak pochłonie 350-400 zł). Można je natomiast odnawiać, na przykład polerować. Blaty z marmuru lub wapienia o grubości 2-3 cm kosztują od 500 zł/mkw. Za blaty z kwarcytu przyjdzie ci zapłacić około 2500 zł/mkw., a za te z onyksu – 3000-3700 zł/mkw. Koszt popularnych blatów granitowych to 500-1500 zł/mkw.