Trwa ładowanie...
Artykuł sponsorowany

Czym jest trójkąt roboczy? Poznaj najważniejsze zasady projektowania kuchni!

W kuchni ważna jest dobra organizacja. Zarówno kulinarny laik, jak i profesjonalista, doceni dobrze zaaranżowaną przestrzeń, która pozwoli na sprawne poruszanie się i swobodne przygotowywanie posiłków. To bardzo proste – wystarczy pamiętać o kilku złotych zasadach. Sprawdź, czym jest trójkąt roboczy i jak duże ma znaczenie przy projektowaniu kuchni.

Share
 Źródło: materiały partnera
d47klmp

Czym jest trójkąt roboczy?

Fantastyczny design, styl i pasujące dodatki to tylko połowa drogi do kuchni marzeń. Codzienne gotowanie i szereg czynności wykonywanych w kuchni wiąże się z przemieszczaniem, nierzadko w pośpiechu i w określonej kolejności. Dlatego, aby przestrzeń była funkcjonalna i przyjazna w użytkowaniu, najważniejsze w projekcie kuchni jest odpowiednie rozmieszczenie trzech podstawowych urządzeń AGD. Takie podejście nosi nazwę trójkąta roboczego i odnosi się do lodówki, zlewozmywaka oraz płyty grzewczej lub piekarnika. Zaprojektowanie trójkąta nie jest skomplikowane – z powodzeniem można zająć się tym samodzielnie. To najbardziej rekomendowany układ sprzętu AGD w kuchni.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Z czego tak naprawdę wynika trójkąt roboczy? Z codziennej praktyki. Każdego dnia w kuchni wykonuje się podobne czynności: wyjmuje produkty z lodówki, następnie poddaje się je myciu i obróbce. Dwa ramiona trójkąta obejmują odcinek lodówka – zlew. Kolejnym etapem jest przygotowanie posiłku z użyciem kuchenki lub piekarnika, które zwykle są usytuowane w jednym pionie. Tak właśnie wygląda trzecie ramię trójkąta. Ten schemat jest odtwarzany kilka razy dziennie, dlatego projektowanie kuchni z uwzględnieniem ustawienia sprzętów w sugerowanej kolejności odgrywa znaczącą rolę – umożliwia domownikom wykonywanie codziennych czynności w przyjaznej przestrzeni.

d47klmp

Funkcjonalna kuchnia – czyli jaka?

Zasady projektowania kuchni w myśl trójkąta roboczego mają na celu stworzenie w pełni funkcjonalnej przestrzeni, która ułatwi życie i podniesie komfort jej codziennego użytkowania. W tym pomieszczeniu ergonomia liczy się bardziej niż gdziekolwiek indziej. Usytuowanie trzech kluczowych urządzeń AGD – lodówki, zlewu i kuchenki – jest bardzo ważne i jednocześnie proste. Minimalna odległość między każdym z nich powinna wynosić 120 cm. W poszczególnych konfiguracjach stosuje różne przedziały, np. między lodówką a zlewozmywakiem oraz zlewozmywakiem a kuchenką maksymalna odległość to zwykle 210 cm, z kolei między lodówką a kuchenką nawet 270 cm. Ważne, aby wziąć pod uwagę całkowitą powierzchnię pomieszczenia. Jeśli jest stosunkowo mała, odległość między zlewem a kuchenką może wynosić 90 cm i nadal będzie spełniać zasady funkcjonalnej kuchni.

Trójkąt ma już swoje wierzchołki – co dalej? Na tym projektowanie kuchni się nie kończy. W kolejnym etapie należy pamiętać o dobrym zaaranżowaniu przestrzeni, która znajduje się pomiędzy nimi. To niełatwe zadanie, ale możliwe do samodzielnego wykonania.

Samodzielne projektowanie kuchni

Kiedy podstawowe zasady rozmieszczenia poszczególnych elementów kuchni są już znane, kolejnym krokiem będzie urządzenie wnętrza zgodnie z własnymi potrzebami. Trójkąt roboczy, choć jest punktem wyjścia w aranżowaniu kuchni, nie wyczerpuje pojęcia jej funkcjonalności. Oprócz kluczowych elementów – lodówki, zlewu i płyty grzewczej – wygodna kuchnia to także wszystko to, co znajduje się pomiędzy nimi. Umiejętne zaprojektowanie tych stref będzie doskonałym dopełnieniem trójkąta roboczego. Wraz z nim stworzy kompletną, funkcjonalną przestrzeń.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Szafki pomiędzy urządzeniami są bardzo istotne. Nie należy jednak przesadzać – wraz ze zbyt dużą odległością pomiędzy najważniejszymi sprzętami AGD spada ergonomia pracy, wydłuża się czas przygotowania posiłku, pojawiają się też zbędne ruchy.

d47klmp

Projektowanie kuchni to także planowanie takich elementów jak wysokość i szerokość blatu. W funkcjonalnym pomieszczeniu powinny znajdować się przynajmniej dwa rodzaje blatów – roboczy oraz pomocniczy. Na pierwszym z nich zwykle odbywają się wszelkie czynności związane z przygotowywaniem posiłków, drugi służy naszej wygodzie; to na nim intuicyjnie stawia się np. przyniesione zakupy. Rekomendowana szerokość blatów zwykle zaczyna się od 60 cm, wysokość natomiast zależy oczywiście od wzrostu i najczęściej oscyluje między 80 a 85 cm. Warto wcześniej ją sprawdzić, kładąc swobodnie łokcie na blacie i obserwując postawę ciała – jeśli jest zgarbiona, blat powinien być wyższy. Jeśli ramiona są uniesione do góry, lepiej sprawdzi się o kilka centymetrów niższy.

Mała kuchnia – jak zaprojektować?

Niewielka powierzchnia, zabudowa liniowa, w kształcie litery U lub L? A może kuchnia z wyspą? Możliwości jest wiele i zależą nie tylko od preferencji, ale często także od metrażu. Zdecydowanie łatwiej zaaranżować kuchnię o dużej powierzchni. Więcej wątpliwości pojawia się, gdy trzeba zmieścić dużo sprzętu na niewielkiej przestrzeni.

Gdzie powinna stać lodówka? Jeśli wielkość pomieszczenia nie pozwala na stworzenie trójkąta roboczego, dobrą praktyką będzie zachowanie przynajmniej kolejności urządzeń: lodówka, następnie zlew i dalej kuchenka. Małe kuchnie często mają układ liniowy.

 materiały partnera
Źródło: materiały partnera

Czy zmywarka obok lodówki to dobry pomysł? To pytanie najczęściej pada, gdy projektowanie kuchni dyktuje niewielka przestrzeń użytkowa. Nie będzie to błąd kardynalny. Jednak zwykle dobrą praktyką jest oddzielenie zmywarki od lodówki choćby niewielką strefą z blatem roboczym.

d47klmp

Płyta grzewcza obok zlewu – czy to dobra praktyka? Takie rozwiązanie jest rzadko rekomendowane, jednak gdy nie ma innego wyjścia, warto zapewnić możliwie jak największą odległość pomiędzy nimi. To także kwestia bezpieczeństwa.

Warto pamiętać, że trójkąt roboczy służy maksymalnej wygodzie i komfortowi pracy. Nie jest jednak absolutną koniecznością. Zdarza się tak, że po prostu nie pozwala na to przestrzeń, ustawienie ścian lub np. niefortunnie umieszczony komin. Kuchnia powinna służyć użytkownikowi, a praca w niej ma być przyjemnością. 

Artykuł sponsorowany
d47klmp
d47klmp
d47klmp