Trwa ładowanie...
ycipk-2u0k11

Blaty z kamienia, drewna czy laminatu? Plusy i minusy popularnych rozwiązań

Kuchenne blaty różnią się wieloma rzeczami – ceną, wyglądem oraz odpornością na kuchenne warunki. Zobacz, jaki wybrać, aby cieszyć się nim przez długie lata.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wybór blatu do kuchni jest bardzo ważną decyzją
Wybór blatu do kuchni jest bardzo ważną decyzją (iStock.com, Fot: annaia)
ycipk-2u0k11

Wybierając blat kuchenny, często kierujemy wyłącznie względami estetycznymi. Trzeba jednak wziąć pod uwagę trwałość i odporność.

Blat z kamienia – czy warto go mieć?

Największym trendem wnętrzarskim są blaty wykonane z naturalnych materiałów. Pasują do każdej aranżacji – zarówno ultranowoczesnej, jak i bogatej w artystyczne dekory. Blaty kuchenne z kamienia są odporne na gorące temperatury. Zdecydowanie najtrwalsze i najbardziej odporne na zarysowania są te wykonane z granitu. Bez obaw można na nich ubijać kotlety czy postawić kubek z gorącą herbatą.

ycipk-2u0k11

Blat granitowy występuje w wielu wersjach kolorystycznych: szarości i beżu, poprzez błękity i zielenie, aż do intensywnych czerwieni. Dzięki tej różnorodności, z powodzeniem dopasuje się do każdego stylu w kuchni.

Blat drewniany – wady i zalety

Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę. Są także podatne na zarysowania i kiepsko znoszą zalanie wodą. Dlaczego więc tak je kochamy? Ponieważ są piękne! Decydując się więc na drewno (np. dąb), warto wybrać blat wykonany z klejonych elementów. Materiał nie będzie wówczas narażony na odkształcanie, np. podczas kontaktu z płynami.

ycipk-2u0k11

Drewniany blat można zamówić w wersji zaimpregnowanej lub surowej. W przypadku drugiej wersji koniecznie trzeba go pokryć lakierem lub warstwą oleju – zabezpieczy to blat przed wilgocią oraz wysokimi temperaturami. Jeśli chodzi o cenę, jest dość drogi.

Blat z laminatu – na co zwrócić uwagę?

W ten konkurencji zdecydowanie wygrywa blat laminowany. Jest nie tylko estetyczny, ale także odporny na zarysowania, wilgoć, gorący tłuszcz oraz wysoką temperaturę. W dodatku jest o wiele tańszy niż jego konkurenci, czyli dąb i marmur.

ycipk-2u0k11

Tej rodzaj blatu wykonany jest z płyty wiórowej, termoutwardzalnego laminatu zaimpregnowanego żywicą oraz folii przeciwprężnej. Co ciekawe, folia może imitować strukturę różnych materiałów, np. drewna czy nawet marmuru. Jeśli zależy nam na funkcjonalności i rozsądnej cenie, wybierzmy laminat.

Kuchenne trendy zmieniają się błyskawicznie. Jeszcze do niedawna królowały białe kuchnie w stylu lat 50. oraz blaty z jasnego drewna. Dziś na topie są czarne szafki i marmur. Biorąc pod uwagę, jak szybko zmieniają się te tendencje, warto postawić na materiały dobrej jakości, funkcjonalne, ale i w rozsądnej cenie. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy znów zechcemy zrobić remont w kuchni.

Polub WP Dom
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-2u0k11

ycipk-2u0k11
ycipk-2u0k11