Trwa ładowanie...

Blaty z kamienia, drewna czy laminatu? Plusy i minusy popularnych rozwiązań

Kuchenne blaty różnią się wieloma rzeczami – ceną, wyglądem oraz odpornością na kuchenne warunki. Zobacz, jaki wybrać, aby cieszyć się nim przez długie lata.

Blaty z kamienia, drewna czy laminatu? Plusy i minusy popularnych rozwiązańŹródło: iStock.com, fot: annaia
d2cz3ik
d2cz3ik

Wybierając blat kuchenny, często kierujemy wyłącznie względami estetycznymi. Trzeba jednak wziąć pod uwagę trwałość i odporność.

Blat z kamienia – czy warto go mieć?

Największym trendem wnętrzarskim są blaty wykonane z naturalnych materiałów. Pasują do każdej aranżacji – zarówno ultranowoczesnej, jak i bogatej w artystyczne dekory. Blaty kuchenne z kamienia są odporne na gorące temperatury. Zdecydowanie najtrwalsze i najbardziej odporne na zarysowania są te wykonane z granitu. Bez obaw można na nich ubijać kotlety czy postawić kubek z gorącą herbatą.

Blat granitowy występuje w wielu wersjach kolorystycznych: szarości i beżu, poprzez błękity i zielenie, aż do intensywnych czerwieni. Dzięki tej różnorodności, z powodzeniem dopasuje się do każdego stylu w kuchni.

Blat drewniany – wady i zalety

Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę. Są także podatne na zarysowania i kiepsko znoszą zalanie wodą. Dlaczego więc tak je kochamy? Ponieważ są piękne! Decydując się więc na drewno (np. dąb), warto wybrać blat wykonany z klejonych elementów. Materiał nie będzie wówczas narażony na odkształcanie, np. podczas kontaktu z płynami.

d2cz3ik

Drewniany blat można zamówić w wersji zaimpregnowanej lub surowej. W przypadku drugiej wersji koniecznie trzeba go pokryć lakierem lub warstwą oleju – zabezpieczy to blat przed wilgocią oraz wysokimi temperaturami. Jeśli chodzi o cenę, jest dość drogi.

Blat z laminatu – na co zwrócić uwagę?

W ten konkurencji zdecydowanie wygrywa blat laminowany. Jest nie tylko estetyczny, ale także odporny na zarysowania, wilgoć, gorący tłuszcz oraz wysoką temperaturę. W dodatku jest o wiele tańszy niż jego konkurenci, czyli dąb i marmur.

Tej rodzaj blatu wykonany jest z płyty wiórowej, termoutwardzalnego laminatu zaimpregnowanego żywicą oraz folii przeciwprężnej. Co ciekawe, folia może imitować strukturę różnych materiałów, np. drewna czy nawet marmuru. Jeśli zależy nam na funkcjonalności i rozsądnej cenie, wybierzmy laminat.

Kuchenne trendy zmieniają się błyskawicznie. Jeszcze do niedawna królowały białe kuchnie w stylu lat 50. oraz blaty z jasnego drewna. Dziś na topie są czarne szafki i marmur. Biorąc pod uwagę, jak szybko zmieniają się te tendencje, warto postawić na materiały dobrej jakości, funkcjonalne, ale i w rozsądnej cenie. W końcu nigdy nie wiadomo, kiedy znów zechcemy zrobić remont w kuchni.

d2cz3ik
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cz3ik