Trwa ładowanie...

Aromatyczna, gorąca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę w domowych warunkach?

Choć aromat unoszący się w kawiarni serwującej ulubiony napój jest niezwykle kuszący, najwyższy czas zaoszczędzić pieniądze i nauczyć się domowych sposobów parzenia wyjątkowo smacznej kawy. Potrzebny będzie jedynie niewielki gadżet i kilka wolnych minut. Efekt zaskoczą nawet najbardziej wybrednych kawoszy!

Aromatyczna, gorąca i pobudzająca. Jak przygotować idealną kawę w domowych warunkach?Źródło: pexels
d2yf9cp
d2yf9cp

Obudź się przed wyjściem z domu

Miłośnicy kawy oczekują od tego napoju czegoś więcej niż jedynie pobudzenia. Równie ważny jest aromat, gatunek oraz sposób przygotowywania, który może stać się prawdziwym rytuałem. Oczywiście kuszące jest kupowanie gorącej kawy w ulubionym stylu w kawiarni, lecz taka praktyka co dzień szybko może zrujnować budżet. Kluczem do sukcesu jest wypracowanie odpowiedniej metody domowej, którą szybko możesz zastosować, będąc nawet bardzo zaspanym o poranku. Sposobem parzenia, z którym poradzi sobie nawet początkujący domowy barista, jest przygotowywanie kawy z pomocą kawiarki. Gotowy napój będzie esencjonalny, aromatyczny i błyskawicznie pobudzi do działania.

Zasłużona sława kawiarki

Kawiarka została wynaleziona w latach 30. XX wieku we Włoszech przez Luigiego De Ponti. Przez dziesięciolecia stała się obowiązkowym elementem kuchni nie tylko włoskich domów. Z czasem jej wygodne używanie i efekty pracy docenił niemal cały świat. Wystarczy kilka chwil i stosunkowo niewiele czynności, by w naszej ulubionej filiżance znalazł się czarny, pobudzający napar. Sam proces trwa bardzo krótko, co z pewności stanowi o sukcesie i popularności urządzenia. Po niedługim czasie parzenia kawy z pewnością zorientujesz się, które ziarna najbardziej ci smakują, a dzięki temu napój będzie smaczny i dopasowany do twojego gustu. Kawiarka to inwestycja na lata, której cena jest wielokrotnie mniejsza, niż na przykład profesjonalnego ekspresu do kawy.

pexels
Źródło: pexels

Jak wybrać idealną kawiarkę?

Jak w przypadku wielu gadżetów kuchennych w sklepach znajdziesz ogromną liczbę przeróżnych modeli kawiarek. Różnią się pomiędzy sobą tworzywem, wyglądem oraz przeznaczeniem. Każda klasyczna kawiarka nadaje się do używania na kuchence gazowej i jest dostosowana do płomieni. Niektórych z nich możesz także używać na płycie indukcyjnej i elektrycznej. Jeśli z kolei chciałbyś parzyć kawę w kawiarce bez względu czy kuchnia jest w okolicy, wybierz model elektryczny, który zapewni ci przygotowanie ukochanego napoju, gdziekolwiek znajdzie się gniazdko z prądem. Równie ważna jest wielkość kawiarki oraz ilość filiżanek, które możesz w niej przygotować podczas jednego parzenia. Inna kawiarka sprawdzi się w kuchni singla, a inna w mieszkaniu pełnym dorosłych miłośników kawy. Tę kwestię ułatwiają jednak oznaczenia na opakowaniach kawiarki – zawsze znajdziesz na nich liczbę filiżanek kawy, którą przygotujesz na raz.

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Kawiarka jest wbrew pozorom niezwykle prostym sprzętem, składającym się jedynie z trzech części – zbiornika na wodę, sitka, gdzie wsypujemy kawę, oraz części, w której zbiera się gorący napój. Jego przygotowywanie zaczynamy zawsze "od dołu" kawiarki. Do pojemniczka znajdującego się najniżej nalewamy odpowiednią ilość wody, następnie wsypujemy grubo zmieloną kawę do sitka i zakręcamy górę kawiarki.
Kawiarkę stawiamy na źródle ciepła i wyczekujemy charakterystycznego syczenia, które oznacza rozpoczęcie przelewania się kawy. To znak, że należy zmniejszyć płomień i czekać na wyraźne bulgotanie, czyli intensywne przelewanie się kawy. Wtedy trzeba zdjąć kawiarkę z ognia i rozlać do filiżanek. Choć czynności mogą wydawać się skomplikowane, już po pierwszym zaparzeniu będziesz czuł się dużo bardziej pewny siebie. Po kilku próbach przekonasz się, że to dziecinne łatwe i nie będziesz sobie wyobrażać poranka bez tego nowego, ulubionego rytuału.

pexels
Źródło: pexels
d2yf9cp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yf9cp