Trwa ładowanie...

Remont kuchni: tych błędów aranżacyjnych unikaj jak ognia

Zarówno w trakcie urządzania, jak i remontu kuchni można popełnić błędy, które nie tylko utrudnią codzienne gotowanie, ale również sprawią, że nie będziesz zadowolony z aranżacji, która okaże się niepraktyczna.

Remont kuchni: tych błędów aranżacyjnych unikaj jak ogniaŹródło: Stadshem.se
d4fkntu
d4fkntu

Kuchnia to miejsce, które powinno być funkcjonalne, wygodne, przyjazne, zachęcające do przygotowywania posiłków i wspólnego przebywania. Aranżacja wnętrza jest podporządkowana indywidualnym preferencjom i gustowi, ale również - przynajmniej w założeniach - ergonomii. Co zrobić, aby kuchnia była praktyczna i wygodna? Zarówno jej aranżację, jak i prace remontowe dokładnie zaplanuj i upewnij się, że nie popełnisz żadnego z poniższych błędów.

Kuchnia - komfortowa czy pokazowa?

#

Nowoczesne rozwiązania, modne sprzęty, efektowne wyposażenie i futurystyczne kształty urządzeń kuchennych kuszą designem i obecnością na stronach czasopism wnętrzarskich. Jednak wydając na nie tak znaczne sumy, oczekuj czegoś więcej niż eleganckiego wyglądu. Kuchnia musi przede wszystkim służyć i ułatwiać przygotowywanie posiłku. Powinna sprawiać przytulne wrażenie, aby miło się w niej pracowało i odpoczywało. Zastanów się, czy praktyczne będą błyszczące, lustrzane powierzchnie wymagające ciągłego czyszczenia, blaty, których strach dotknąć nożem, i kamienny zlewozmywak wymagający regularnej impregnacji przeciw przebarwieniom. Oczywiście wystrój kuchni powinien być przyjazny i elegancki, ale jej funkcjonalność nie powinna być wątpliwa.

Praktyczne rozwiązania

#

Nowoczesna, praktyczna zabudowa kuchenna oraz wyposażenie szafek, szuflad i spiżarni pozwala na doskonałe zagospodarowanie wszystkich miejsc w pomieszczeniu. Bez trudu dopasujesz elementy wystroju do niewielkich przestrzeni, wolnych naroży, wnęk i uskoków ściany. Systemy cargo, karuzele, szafki narożne, wkłady segregujące, hamulce czy samodymykanie szuflad to rozwiązania kosztowne, ale nie warto na nich oszczędzać. Ułatwią pracę i podniosą prestiż kuchni. Dobrej jakości sprzęty pomogą utrzymać porządek, przyspieszą przygotowywanie potraw i będą służyć wiele lat. Co prawda w trakcie urządzania kuchni nieczęsto się o tym myśli, ale w przypadku sprzedaży mieszkania podnoszą one wartość nieruchomości.

Systemy przechowywania sprzętów i produktów

#

Planując szafki i szuflady w małej kuchni, przeważnie zapominamy o tym, ile miejsca potrzeba na przechowywanie produktów żywnościowych, półproduktów, przetworów, przypraw itd. Przewidujemy miejsce na talerze, sztućce, garnki, a na jedzenie ma wystarczyć lodówka. W rezultacie wiele produktów zalega na blatach, przez co ogranicza się miejsce pracy. Na sypką żywność, pieczywo, przyprawy, makarony, puszki, kawę, herbatę i płynne produkty w butelkach dobrze jest przewidzieć zamknięte miejsce w zabudowie.

Blat kuchenny – im większy, tym lepiej

#

Chcąc, by kuchnia pozostała jak najbardziej przestronna, często ogranicza się wielkość blatu. Nawet jeśli mamy kilka blatów, a wśród nich jeden długi, błędnie zakładamy, że ich szerokość nie ma znaczenia. Pamiętaj, że płaszczyzna blatów powinna wystawać poza obrys szafek stojących, aby łatwo było z nich zebrać zmywakiem np. okruszki pieczywa, a także by rozlane przypadkowo płyny nie zalewały szuflad. Jeśli masz wiszące szafki, wąski blat będzie tym bardziej niefunkcjonalny.

Oświetlenie kuchni

#

Górne światło w kuchni nie będzie wystarczające. W czasie gotowania twoja sylwetka i tak będzie je zasłaniać. Z tego względu konieczne jest oświetlenie blatu. Jego intensywność jest niezwykle ważna - dla bezpieczeństwa i komfortu. Światło powinno być skierowane w dół, nie może też oślepiać osoby pracującej przy blacie.

Kuchenny trójkąt

#

Rozplanowując usytuowanie sprzętów kuchennych i urządzeń, pamiętaj, by były ustawione w logicznej konfiguracji, która sprawi, że nie będziesz musiał wykonywać zbyt dużo ruchów w trakcie gotowania oraz za daleko chodzić. Kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć trójkąt najpotrzebniejszych sprzętów zlokalizowanych blisko siebie. Nie powinny jednak do siebie bezpośrednio przylegać, lecz być przedzielone niewielkimi blatami.

Trwałe, dopasowane stylistycznie materiały

#

Materiały wykorzystywane w kuchni oraz tworzące sprzęty powinny być trwałe, ale też dopasowane do charakteru wystroju. Zarówno posadzka, jak i okładzina nad blatem oraz sam blat muszą być odporne na wilgoć, tłuszcz, ciepło, detergenty i uszkodzenia mechaniczne, a przy tym utrzymane w jednym tonie - ryzykowne łączenie kilku kolorów, wzorów czy struktur może skończyć się jedynie stratą nerwów, czasu i pieniędzy. Pamiętaj, że jeśli wybierasz meble rustykalne, cała kuchenna oprawa powinna być również w klasycznym stylu.

d4fkntu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d4fkntu