Płytki ceramiczne: które do kuchni, salonu, łazienki? Wybieramy płytki podłogowe
Wybieramy płytki ceramiczne: terakota
Zarówno ze względów estetycznych, jak i praktycznych płytki ceramiczne są najczęściej używanymi okładzinami podłogowymi oraz ściennymi. Nie bez znaczenia jest też to, że są one materiałem naturalnym, przyjaznym człowiekowi, ponadto łatwo utrzymać je w czystości. Które jednak sprawdzą się w łazience, a które w kuchni, salonie czy holu? To zależy od właściwości płytek podłogowych, m.in. twardości i ścieralności. Doradzamy przy wyborze płytek podłogowych.
W zależności od składu oraz sposobu produkcji płytki ceramiczne dzielimy na glazurę, terakotę oraz gres. Glazura to produkt fajansowy, najmniej odporny, jednak doskonale sprawdzający się jako okładzina ścienna. Przeznaczona do wykorzystania wewnątrz domu, może być czyszczona chemicznymi środkami pielęgnacji. Po wypaleniu poddawana jest procesowi szkliwienia i barwienia, dzięki czemu występuje w niezwykle bogatej gamie wzorów i kolorów. Zarówno do wykończenia ścian, jak i podłóg doskonale nadaje się terakota. Są to szkliwione produkty kamionkowe wypalane w temperaturze wyższej niż glazura, przez co są bardziej odporne na obciążenia i uszkodzenia mechaniczne. Mają niską nasiąkliwość oraz kwaso- i ługoodporność. Ich powierzchnia może być matowa, błyszcząca lub półmatowa. * *